luni, 2 august 2010

De la povestea drobului de sare la psihoza planetară a lui "what if"

FOTO: www.bigoo.ws

"Ce ar fi dacă?" Găselniţa scenariilor de tipul "what if?" a început de câţiva ani, sporadic, pe posturile de televiziune Discovery sau National Geographic. Variaţiuni la scară planetară a poveştii cu drobul de sare, ambalate abil în speculaţii mai mult sau mai puţin ştinţifico-fantastice, documentarele pun dezastrul înainte şi ne pregătesc sufleteşte pentru diverse tipuri de "Doom Day". După succesul filmelor catastrofice de genul "Infernul din zgârie nori", "Armageddon",  "Independence day" sau "The day after tomorrow", scenariile apocaliptice au deschis şi apetitul canalelor de ştiinţă. Am tot văzut în ultimele luni documentare de genul "Ce se va întâmpla dacă Luna părăseşte orbita din jurul Pământului?", "Ce se întâmplă dacă temperatura medie pe Terra creşte cu X grade Celsius?", "Ce s-ar întâmpla pe Pământ în cazul unor explozii solare foarte puternice" şi alte asemenea.
Mai nou, reţeta de succes a fost preluată şi de presă. Revista Paris Match publică în serial un filmuleţ intitulat "Cybergedon" (un joc de cuvinte între Cyber şi Armagedon) care încearcă să simuleze o eventuală cădere a reţelei mondiale de internet, provocată de o pană de curent sau de un atac viral la nivel planetar. Succes garantat, mai ales că filmuleţele sunt prezentate "raţionalizat", în fiecare număr online al revistei.
În curând, în goana după accesări şi presa autohtonă ar putea adopta aceeaşi tactică, cu subiecte mai mult sau mai puţin planetare, eventual adaptate spaţului carpato-danubiano-pontic. În continuare, o listă cu posibile subiecte de tip "what if?". Aşadar, ce se întâmplă dacă:

-Pâmântul cade într-o gaură neagră neastupată, uitată descoperită de cercetătorii de la Măgurele, supăraţi că şi-au primit salariile reduse cu 25%.
-O glaciaţiune determină o migraţie în masă a blondelor scandinave pe Litoralul Mării Negre. Se naşte un alt popor rezultat din unirea minoritarilor cu nordicele dezrădăcinate. Toţi bărbaţii din jurul ţării crapă de ciudă şi mor. Stăpânim lumea, să moară mama!
-Un cutremur în Vrancea deschide pâmântul care înghite Ţinutul Secuiesc, cu tot cu secui. Românii scapă, cântând "Noi suntem români!"
- România devine prima putere economică a lumii. FMI intră în faliment şi cere României un împrumut. Nu le dăm!
-Prima misiune pe Marte este formată dintr-un echipaj românesc condus de Dumitru Prunariu, la bordul unei nave fabricate la uzina Faur. Prima sarcină a echipajului, pe solul marţian, este să facă un grătar, pentru a studia comportamentul micilor şi al berii în condiţii vitrege. Misiunea reuşeşte, grătarul, cu tricolorul imprimat pe el, şi PET-urile sunt abandonate pe Marte.
- Brandul de ţară sufocă intrările la graniţă cu pensionari din Vest, ahtiaţi să vadă grădina Carpaţilor înainte să moară. Mulţi mor la coadă, pe DN1, între Azuga şi Buşteni.
- Brandul de ţară al României este adoptat de toate ţările. România e pe buzele tuturor, dar nimeni nu ştie cum se poate ajunge acolo. 
- Ion Iliescu divorţează şi recunoaşte că a lucrat toată viaţa pentru americani.
- Traian Băsescu divorţează şi se căsătoreşte în secret, pe Insula Şerpilor, cu Bianca lui Bote. Bote plânge.
- Elena Udrea divorţează şi recunoaşte că e comunistă. Se mărită apoi cu Fidel Castro în pijama. De durere, Dorin Cocoş trece la budism.
- Crin Antonescu divorţează la Antena 3, se întoarce la catedră şi se căsătoreşte cu el însuşi.
- ADN-ul lui Nicolae Ceauşescu dezvăluie că acesta se trăgea într-adevăr direct din Burebista, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul. Oamenii de ştiinţă descoperă că el era veriga lipsă.
- Mii de brăţări dacice sunt descoperite în toată lumea, atestând astfel faptul că din daci se trag toţi pământenii
- Romales devine limbă universală
- Sistemul financiar mondial intră în colaps, singura monedă viabilă rămâne cea botswaneză
- Mii de nave extraterestre invadează Pământul, atrase de un post de radio din Ferentari care emite ilegal manele, pe o frecvenţă captată în Cosmos. Extratereştrii iau câţiva manelişti şi pleacă.
-Revista de benzi desenate "Rahan", tipărită de Adevărul, depăşeşte în tiraje Libertatea, Click şi Dainik Jagran, ziarul indian cu cel mai mare tiraj din lume (17 milioane de exemplare). Mari editorialişti se bat să scrie măcar o bulă pe zi în Rahan.
Şi aşa mai departe...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu