vineri, 13 august 2010

Invincibilele bacterii şi coşmarul microbiologic

E.coli, o bacterie comună în intestin şi tractul urinar. FOTO: www.astrographics.com
Au venit din India, Pakistan şi Bangladesh şi s-au răspândit deja în SUA, Canada, Anglia, Elveţia, Suedia şi Olanda, aduse de pacienţii care au recurs la tratamente cosmetice în ţări din Asia. Sunt bacteriile invincibile care poartă o enzimă denumită NDM-1 (New Delhi metalo-beta lactamază-1), arma împotriva oricărui antibiotic. Cu NDM-1, orice bacterie devine imună în faţa celor mai puternice antibiotice din lume, cum sunt de exemplu carbapenemele.
Deocamdată, bacteriile la care a fost identificată enzima NDM-1 sunt Escherichia.coli şi Klebsiella pneumonie, două dintre cele mai frecvente microorganisme care provoacă infecţii urinare, intestinale sau pulmonare. Enzima NDM-1 se poate transmite de la o bacterie la alta, prin intermediul ADN-ului, aşa încât, la un moment dat să apară o bacterie plurirezistentă, care să nu mai răspundă la niciun fel de tratament. Rapiditatea cu care se transmite această enzimă în tulpinile de bacterii este îngrijorătoare: în numai trei ani de la descoperirea ei, a ajuns să fie prezentâ în 3% din infecţii. În Marea Britanie au fost identificate 50 de cazuri, însă este posibil ca numărul real să fie mult mai mare, deoarece bacteriile se transmit cu uşurinţă mai ales în spital, de la om la om. "Apocalipsa microbilologică" ar putea fi astfel provocată de infecţii severe, rezistente la orice fel de tratament şi care ar putea genera pandemii ce s-ar putea răspândi cu mare viteză.
Deocamdată, cea mai bună metodă de a opri răspândirea microorganismelor purtătoare de NDM-1 este dezinfecţia riguroasă a spitalelor şi a echipamentelor, precum şi a personalului medical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu