Costineşti, la fel ca şi Mamaia sau Vama Veche, rimează cu "manele", cântece populare care laudă banii şi sexul, descrie VSD Litoralul românesc. FOTO: www.vsd.fr |
"Prosopul se orientează după soare. Aici, obsesia bronzului este atât de mare încât vederea spre mare nu mai contează, marile vedete ale sezonului sunt ultravioletele", îşi începe articolul Sabine Bougouin. "În fiecare vară, 1,2 milioane de români se înghesuie pe 50 de kilometri de plajă, la malul Mării Negre. Plaje cu nisip fin, apă la 25 de grade Celsius, muzică tare, din belşug şi. La 250 de kilometri est de Bucureşti, mulţimea se bronzează, dansează, bea şi flirtează.
"Moda top-less nu este doar trendy şi sexy, dar este şi sănătoasă, cred românii", este comentariul VSD. FOTO: www.vsd.fr |
Vacanţele la mare au luat amploare considerabil în perioada comunistă, la începutul anilor cincizeci, când fiecare voia să obţină bilete pentru un hotel.S-au făcut mari eforturi pentru a asigura muncitorilor <<dreptul la relaxare>> şi, lângă staţiunile mai vechi (Mamaia, Eforie, Mangalia), au apărut noi complexe cu nume mai exotice, cum ar fi Neptun şi, mai recent, Saturn sau Venus.
Astăzi, chiar dacă marile hoteluri au căzut în paragină, în favoarea micilor imobile şi al vilelor transformate în case de oaspeţi, aceste staţiuni sunt la fel de frecventate.
De la nord la sud, între Delata Dunării şi frontiera bulgară, nu poţi rata Mamaia. Supranumită <<perla Mării Negre>>, (staţiunea - n.r.) încearcă să rivalizeze cu Saint-Tropez: o plajă de nisip fin foarte frumoasă, case pentru VIP-uri unde trebuie să fii văzut şi unde viaţa de noapte a Capitalei migrează în zilele frumoase. Eforie, fondată în 1900, atrage mai ales pe turiştii veniţi să profite de binefacerile nămoului sapropelic din lacul Techirghiol. Pentru o ambianţă incendiară, destinaţia e Costineşti, rezervată tinerilor încă de la înfiinţarea ei, în 1968, pe locul unui imens câmp de vacanţă internaţional, destinat studenţilor.
Prosoapele stau unul lângă celălalt, iar decibelii explodează.
Schimbare radicală de decor, la Neptun, unde demnitarii români au amplasat rezidenţele de vară ale familiei Ceauşescu. La extremitatea sudică, la intrarea în Bulgaria, micile sate de pescari, Doi Mai şi Vama Veche, au devenit reperul românilor boemi."
"În perioada comunistă, intelectualii, artiştii şi studenţii contestatari se regăseau printre dunele de la Doi Mai. Astăzi, mica staţiune a ştiut să-şi păstreze spiritul alternativ". FOTO: www.vsd.fr |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu